Sunday, June 21, 2009

air mata seorang jejaka..

saya ada masalah mengatakan 'tidak' terhadap apa2 permintaan.

"kash, pinjam 10?" silakan. "kash, tolong sekali untuk persiapan majlis ni?" ok. "kash, jom join group nak menyanyi ni?" jom nyanyi. "kash, habiskan lauk ni?" bagi pinggan tu.

setelah sibuk selama seminggu menyediakan beberapa perkara untuk beberapa acara, saya mula terfikir akan masalah 'tidak' saya ini.

agaknya, sebab masalah inilah yang membuatkan saya terasa amat penat dan naik berat.

lalu, saya mengambil keputusan untuk berehat sebentar, dengan menidakkan permintaan seseorang pada suatu hari dan melayan kehendak sendiri.

saya pergi ke chalet seorang sahabat, mr H dan meceroboh privasinya. beliau ada permainan komputer yang saya amat suka main.

Devil May Cry atau Syaitan Boleh Menangis. saya tidak berapa faham akan kolerasi tajuk dan permainan tersebut. yang pasti, kita boleh memusnahkan makhluk2 pelik dalam permainan tersebut.

ketika itu mr H ada kelas lalu saya meminta kunci bilik beliau.

oh!!! tidak sabarnya nak musnahkan makhluk pelik dalam game tu!!! dengan serangan combo yang bertalu menggunakan pedang!!

"engkau pasti ke nak kunci ni? aku ada kelas ni. kau jaga bilik aku tu betul2" saya berjanji dan menyambar kunci dari tangannya.

singgah sebentar di cafe membeli minuman. sirap bandung. dan makanan ringan. cheese burger.
buat bekalan ketika bermain game. yeah!!

setiap langkah menjanjikan kepuasan yang pastinya tidak terhingga. akhirnya! sesuatu yang saya suka! Devil May Cry!

terserempak sebentar dengan seorang sahabat yang lain. "jom la teman aku pergi tengok tv. ada cerita lawak do." oh tidak. bukan kali ini.

saya pandang tepat ke matanya.

wajahnya yang tersenyum riang dengan harapan.

beliau menunggu jawapan daripada saya.

"aku, aku.. aku mintak maaf mr Y. aku.. nak.. erm.. nak.. pergi main game." saya menarik nafas panjang menunggu reaksinya.

2 saat berlalu..

"ok." dia berlalu dengan senyuman.

"fuh" saya lega.

chalet Devil May Cry sudah dihadapan mata saya! tangan sudah menggeletar! tidak sabar ingin menekan segala punat yang ada di konsol permainan!

setapak.. demi setapak..

pintu chalet dibuka.. sejuk.. hawa dingin..

pintu bilik dihadapan saya..

kunci dimasukkan ke dalam lubang kunci..

tombol pintu saya pulas..

sirap bandung dan burger cheese digenggam erat..

saya melangkah masuk ke bilik mr H..

bagai dipancar cahaya dari langit, komputer riba mr H terdampar di atas meja..

bagai sudah menunggu punatnya ditekan..

komputer riba sudah pun terpasang..

windows Vista..

jantung berdegup kencang!!

amat kencang!!!

mengalahkan enjin bot yang sedang dikejar polis marin Malaysia!!!!

Devil May Cry sudah hampir!!! mari hancurkan makhluk jahat!!!!!

kemudian..
...

...

...

"please enter password"

.....
.....
.....

mr H tidak menjawab panggilan telefon saya..

saya berlari pulang ke chalet saya dengan linangan air mata ikhlas..


3 comments:

Haq Mohaidin said...

ampun kash..dr bano akan bunuh aku kalau aku pegang hp dlm klas dia

Sakinah Mohd. Farit said...

haaha! kesian dekat kau...

seb bek la slalu aku ajk ko mkn je..

bnde yg ko mmg takkan ckp 'tak'...

kash berimbun said...

xpe haq. aku ampunkan.