Monday, June 22, 2009

udang oh udang

semalam, abah pulang dari Pekan, Pahang. membawa pulang satu kotak polystrin besar. penuh dengan udang galah.

ya. udang galah. adik anis kata " eii.. takutnya udang besar sangat!"

kata abah, udang galah ini dari sungai Pahang. entah iya entah tidak. kita angguk sahaja.

kata abah lagi, udang galah ini lebih sedap berbanding udang dari sungai Rompin. mengapa abah bandingkan dengan sungai Rompin?

kata abah, sungai rompin dasarnya berlumpur. tapi, sungai Pahang, dasarnya berpasir elok. kita angguk sahaja.

kesimpulan yang saya dapat? udang di pasir lebih sedap dari yang berlumpur.



mata setiap isi keluarga tertumpu pada saiz udang galah yang besar. dari yang sebesar tapak tangan sehingga hampir sebesar lengan bayi.

semua tidak sabar nampaknya ingin menikmati isi udang yang putih itu..

sampai kepada peringkat yang penting. bagaimana udang-udang ini harus dimasak?

saya berbincang sebentar di dapur bersama kak sah, penjaga keluarga.

kata kak sah dalam dialek kelantan " hok ni kalu bakar sedap nih. tu aghe(arang) kayu ado luar nu"

siapa yang nak bakar, kak sah? "alang la gi bakar nyo" malaslah. bakar atas dapur je la. "tok sedak(sedap) atah dapur"

kalau macam tu goreng la. tepung ke. "besarnyo nok goreng. toksoh ah" tapi alang tak suka kalau kuah-kuah sangat.

"tok sedak ah kalu takdok kuoh. nok make(makan) nasik lagu mano?" goreng la kaksah. bakar atas dapur pun elok je.

"mano sedak atah dapur nok bakar besar2 nih"

kak sah mula menyiang udang.

tak payah kopek kepala dia kak sah. biar sahaja. saya keluar dari dapur dan pergi bersiap sebelum makan malam.

sejam kemudian..

di atas meja makan tersedia, bukan satu, tapi DUA hidangan udang.. bukan goreng tepung atau bakar..

kari dan sambal tumis..

agak kecewa tapi masih bernafsu.

1 comment:

Dai said...

udang itu nampak comel..